Το ‘’Cordyceps’’είναι ένα από τα σημαντικότερα προσαρμογόνα και ενισχυτικά του ανοσοποιητικού που υπάρχουν στο κόσμο. Το μέρος του οργανισμού που βοηθά στο μέγιστό βαθμό είναι οι πνεύμονες και το αναπνευστικό σύστημά.Είναι απίστευτα τα αποτελέσματά μετά από τη συστηματική του χρήση και είναι γεγονός ότι μπορεί να σταματήσει το χρόνιο βήχα και να ανακουφίσει το αναπνευστικό. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε ιώσεις γρίπης.

Πρόκειται για ένα σπάνιο είδος μανιταριού που φυτρώνει εδώ και χιλιάδες χρόνια από τα 4300 m και στα ορεινά της Κίνας, Ιμαλάιων και Θιβέτ. Τα μανιτάρια συλλέγονται κατά τη διάρκεια της Άνοιξης ή στην αρχή του καλοκαιριού. Στο Νεπάλ συγκεκριμένα του έχουν δώσει την ονομασία ‘’Βότανο της Ζωής’’ λόγω των θετικών αποτελεσμάτων στην ανθρώπινη υγεία. Το ‘’Cordyceps’’ είναι μία λειχήνα και είναι εντυπωσιακό ότι αναπτύσσεται πάνω σε μία προνύμφη κάμπια.

Η σύγχρονή έρευνα δείχνει ότι το ‘’Cordyceps’’ αυξάνει την κυτταρική βιοενέργεια του ATP κατά 55% και πολύ σημαντική είναι η βοήθεια του στην ικανοποιητική απορρόφηση του οξυγόνου ως και 40%. Γι’ αυτό θεωρείται ισχυρό μέσω κατά της κόπωσης και ενδείκνυται η χορήγηση του σε άτομα με αυξημένη δραστηριότητα ή σύσταση σε αθλητές.
 Έχει ισχυρές αντιγηραντικές ιδιότητες γιατί βοηθά στην διατήρηση των ορμονών του σώματος όπως αυτές ήταν στην εφηβεία. Σε κλινικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ηλικιωμένα άτομα έχει παρατηρηθεί:
  •  Μείωση της κόπωσης κατά 92%. 
  • Μείωση του αισθήματος του κρύου κατά 80%.
  • Μείωση της ζάλης κατά 83%.

  • Επίσης έρευνες αποκαλύπτουν ότι το ‘’Cordyceps’’ θεραπεύει ασθένειες των πνευμόνων και την κύρωση του ήπατος κατά 70%. Το ‘’Cordyceps’’ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε ασθενείς με σοβαρές παθήσεις του ήπατος (είτε ηπατίτιδα Β, είτε κίρρωση του ήπατος). Μελέτες έδειξαν βελτίωση στην εξέταση θόλωσης της θυμόλης κατά 71% και βελτίωση στον έλεγχο των ηπατικών ενζύμων που δείχνουν μεταβολές στην ηπατική λειτουργία κατά 78%.
  • Το ‘’Cordyceps’’ είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση καρκινικών όγκων γιατί ενισχύει την παραγωγή Τ-κυττάρων. Μπορεί και ελέγχει την αναστολή καρκινικών κυττάρων κάνοντας τα αλλοιωμένα κύτταρα να λειτουργούν ξανά κανονικά και κάνοντάς του καρκινικούς όγκους πιο θεραπεύσιμούς.
  • Βοηθά έντονα στην αποτοξίνωση του οργανισμού γιατί πρόκειται για έναν μύκητα που προστατεύει τις φθορές των ελευθέρων ριζών και θεωρείται ισχυρό αντιοξειδωτικό.
  • Θεωρείται πανίσχυρο θεραπευτικό μέσω για τις ασθένειες των πνευμόνων και νεφρών γιατί αυξάνει την ενέργεια και την ζωτικότητα, μειώνει το φλέγμα και αποτελεί ένα ολιστικό τονωτικό. Μπορεί να πραγματοποιηθεί σύσταση σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως άσθμα, χρόνιο βήχα, σε άτομα με πρόβλημα στο αναπνευστικό (λόγω βεβαρημένου ιστορικού ή πολλών κιλών και σε άτομα με έντονη κούραση) γιατί δυναμώνει τους πνεύμονες. Οι κάτοικοι του Θιβέτ κατανάλωναν ‘’Cordyceps’’ για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε μεγάλο υψόμετρο και τους βοήθησε να αντιμετωπίσουν πόνους σε ισχύει και στα γόνατα.
  • Το ‘’Cordyceps’’ από τα αρχαία χρόνια θεωρείται ισχυρό αφροδισιακό στην Ανατολική Παραδοσιακή Ιατρική. Σε έρευνα στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικών Υλικών του Πεκίνου παρατηρήθηκε βελτίωση στην ανδρική λίμπιντο και επιθυμία 64% και στην γυναικεία 86%. Είναι θεαματικά τα αποτελέσματα στην ενίσχυση της ανδρικής γονιμότητας αφού έχει την ικανότητα αύξησης των σπερματοζωαρίων κατά 33% σε αριθμό και της επιβίωσης τους κατά 79%.
  • Πιο πρόσφατές μελέτες έχουν καταλήξει ότι βοηθά και άτομα που νοσούν από AIDS. Συγκεκριμένα δόθηκαν συστηματικά σκευάσματα ‘’Cordyceps’’ σε 3000 ασθενείς στην Γκάνα που νοσούσαν από AIDS και μετά από καιρό παρατηρήθηκε σε πολλούς από αυτούς μηδενική παρουσία HIV στο αίμα.
Το ‘’Cordyceps’’ προσέλκυσε τη δημόσια προσοχή το 1993 όταν μια ομάδα Κινέζων δρομέων κατέκτησαν 9 παγκόσμια ρεκόρ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημά στίβου στη Γερμανία. Μετά από την επιτυχία αυτή οι προπονητές ανακάλυψαν ότι συνδύασαν την προπόνηση με σωστή διατροφή και χρήση ‘’Cordyceps’’.

Τέλος κρίνεται απαραίτητη η χρήση του ‘’Cordyceps’’ σε άτομα υπέρβαρα βοηθώντας τους να αποχτήσουν μια μέτρια φυσική δραστηριότητα που λόγω των κιλών στερούνται, γιατί φοβούνται ότι θα τους προδώσει το αναπνευστικό τους. Σε συνδυασμό του ‘’Cordyceps’’ με ισορροπημένη διατροφή θα καταφέρουν την σταδιακή και ασφαλή απώλεια βάρους και την τόνωση της αυτοπεποίθησης και της καλής διάθεσης.

Πασχαλίδου Εμμανουέλα Διαιτολόγος Διατροφολόγος 
emmadiatrofi@yahoo.gr
diaitologos.info 




Leave a Reply.

    Παουλο Κοελο 
    απο το βιβλιο του ''ΑΛΧΗΜΙΣΤΗΣ'' 

    ''ΟΤΑΝ ΚΑΤΙ ΤΟ ΘΕΛΕΙΣ ΠΟΛΥ, ΟΛΟ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΣΥΝΩΜΟΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ''

    Archives

    May 2012
    April 2012
    March 2012
    February 2012

    Categories

    All